Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

WWDC21 stond bol van de innovaties, we sommen hieronder graag de voornaamste (en leukste) voor je op.

iOS 15

De aankondigingen die Apple gedaan heeft omtrent iOS 15 kunnen samengevat worden onder 3 onderwerpen:

  • Verbonden blijven,
  • Focussen, en
  • Intelligentie

De pandemie heeft ons geleerd om op verschillende manieren toch verbonden te blijven met wie ons dierbaar is, of dit nu om familie, vrienden of collega’s gaat maakt niet uit. Apple introduceert enkele leuke vernieuwingen in FaceTime zoals bijvoorbeeld Portretmodus waarbij jouw video-achtergrond net zoals een portretfoto wazig wordt, een nieuwe Rasterweergave in FaceTime-groepsgesprekken en de mogelijkheid om de microfoon exact zo in te stellen zodat hij alleen maar jouw stem oppikt. Leuk voor met de vrienden: SharePlay, waarmee je bijvoorbeeld samen een Apple TV+-show kan kijken terwijl jouw FaceTime-groepsgesprek in beeld blijft.

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

Om ons te helpen concentreren in deze continue stroom van notificaties en in (werk)omgevingen waarbij privé en professioneel continu door mekaar loopt, introduceert Apple Focus. Focus is een nieuwe functie die meldingen en apps filtert op basis van waar een gebruiker zich op wil concentreren. Je kunt je toestel zo instellen dat het helpt om in het moment te zijn door een aangepaste Focus aan te maken of een standaard beschikbare Focus te selecteren, die gebruikmaakt van intelligentie op het toestel om voor te stellen welke mensen en apps een melding mogen ontvangen. De focusvoorstellen zijn gebaseerd op jouw context, bijvoorbeeld tijdens werkuren of als je naar bed gaat, en als de Focus op een Apple-apparaat is ingesteld, geldt deze automatisch ook voor de andere Apple apparaten. Bovendien kan je nu in iMessage zien of een persoon Niet Storen ingeschakeld heeft. Handig, niet?

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen
Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

Een veelgevraagde update voor Notificaties heeft Apple eindelijk ingelost. Meldingen zijn opnieuw ontworpen, met foto’s van contactpersonen en grotere pictogrammen voor apps, zodat ze nog makkelijker te herkennen zijn. Om afleiding te verminderen, verzamelt een nieuw meldingenoverzicht niet-tijdkritische meldingen voor bezorging op een geschikter moment, zoals ’s ochtends of ’s avonds.

Apple rust zijn eigen Apple Silicon dat ondertussen in zowat elk Apple-apparaat terug te vinden is al langer uit met een in huis ontworpen Neural Engine. De kracht van deze Neural Engine wordt met iOS 15 pas echt duidelijk door on-device intelligence op veel meer plaatsen te gaan toepassen. Live Text maakt gebruik van intelligentie op het toestel om tekst in een foto te herkennen en te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een whiteboard aan het einde van de meeting. Iedereen heeft al wel eens een foto genomen om later op te kunnen terugkomen. Met Live Text ga je nu een stap verder: je iPhone of iPad herkent de tekst in de foto en laat je deze eenvoudig kopiëren en plakken in, bijvoorbeeld, een e-mail of een notitie. En Spotlight maakt nu gebruik van intelligentie om foto’s te doorzoeken op locatie, mensen, scènes of objecten, en met behulp van Live Text kan Spotlight tekst en handschrift in foto’s vinden.

Verder heeft Apple nog heel wat extra updates toegevoegd aan iOS 15, zoals een volledig herontworpen Weer-app, een grondige update van Safari en een resem updates en verbeteringen aan de Toegankelijkheids-voorzieningen.

iOS 15 zal in het najaar beschikbaar zijn. Wie op avontuur wil kan zich vanaf juli registeren voor de Publieke Bèta.

iPadOS 15

De updates voor iPadOS 15 stonden volledig in het teken van productiviteit. Een belangrijke (en veelgebruikte) feature is Multitasking op iPad. Deze functionaliteit werd grondig tegen het licht gehouden en voorzien van krachtige updates waarmee je nog meer kan, tegelijkertijd. Een nieuw multitasking-menu verschijnt bovenaan apps, zodat je met één tik naar Split View of Slide Over kunnen gaan. Met de nieuwe Shelf kun je nu ook multitasken met apps die meerdere vensters hebben, zoals Safari en Pages, en snel een voorbeeld van e-mails bekijken.

video-popup

Een tweede handige productiviteitsfeature is Quick Note. Of je nu in Safari surft of op zoek bent naar een restaurant op Trip Advisor, je kunt overal Quick Note oproepen om een gedachte te noteren en links toe te voegen, zodat je gemakkelijk terug kunt gaan naar waar je precies naar keek.

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

Programmeren op iPad? Geen probleem! Met de laatste versie van Swift Playgrounds heb je een volledige IDE ter beschikking op iPad om zelf apps voor iPhone en iPad te schrijven. App klaar? Leg hem onmiddellijk ter goedkeuring voor om beschikbaar te stellen in de App Store. Allemaal vanuit één app! De projecten die je start in Swift Playgrounds zijn bovendien compatibel met Xcode op de Mac.

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

Alle andere aangekondigde features van iOS 15 zijn trouwens ook beschikbaar op iPadOS 15!

macOS

Het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld mocht natuurlijk niet ontbreken op Apple’s hoogmis voor de ontwikkelaar. Graag lieten ze ons alvast kennismaken met macOS Monterey. De meest coole feature in Monterey moet wel Universal Control zijn. Met Universal Control kun je werken met één muis en toetsenbord en naadloos heen en weer schakelen tussen Mac en iPad, zonder dat je iets hoeft in te stellen. Je kunt zelfs content tussen apparaten heen en weer slepen, ideaal voor het maken van een schets met Apple Pencil op iPad en het plaatsen ervan in een Keynote-dia op de Mac.

Ook nieuw is AirPlay to Mac. Nu de Mac meer en meer het centrale scherm in huis (en op kantoor) wordt, is het niet meer dan logisch dat je vanaf een iPhone of iPad kan presenteren, delen of afspelen op het prachtige scherm van een Mac.

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen
Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

watchOS en HomeKit

Meer dan ooit erkennen mensen het belang van het vinden van kleine momenten in hun dag om meer bewust te zijn. In watchOS 8 wordt de Ademhaling-app de Mindfulness-app, met een verbeterde Ademhaling-ervaring, plus een nieuw sessietype, Reflect. Reflect biedt een mindful voornemen om je aandacht op te richten gedurende slechts één minuut, dat overal en op elk moment kan worden uitgevoerd.

De vernieuwde Woning-app in watchOS 8 biedt handigere toegang tot accessoires en scènes die op een bepaald moment nodig zijn, en de mogelijkheid om accessoires per kamer te bedienen. Gebruikers met een HomeKit-camera kunnen direct op hun pols zien wie er voor de deur staat.

En voor de ontwikkelaars?

Apple haalt het doek van de volgende generatie besturingssystemen

Apple is jullie, de ontwikkelaars, ook zeker niet vergeten dit jaar. Zo stelde Apple nieuwe tools en technologieën voor die bedoeld zijn om ontwikkelaars te helpen nog boeiendere app-ervaringen te creëren en het nog gemakkelijker te maken om kwalitatief hoogwaardige apps te bouwen. Xcode Cloud bundelt de verschillende taken en tools die nodig zijn om apps te bouwen, te testen en af te leveren met behulp van krachtige clouddiensten, zodat individuele ontwikkelaars en teams productiever kunnen zijn en hun gebruikers geweldige apps kunnen bieden. Met In-App Events en Custom Product Pages biedt de App Store nu geheel nieuwe manieren voor ontwikkelaars om hun apps te promoten en contact te leggen met gebruikers. Swift maakt een enorme sprong voorwaarts dankzij de ingebouwde ondersteuning voor gelijktijdigheid in de taal, en dankzij augmented reality-technologieën (AR) is het eenvoudiger dan ooit om meeslepende inhoud te bouwen in apps of op het web.

Is dit alles?

Neen hoor! Apple heeft zeker nog veel meer in petto de komende week in de specifieke ontwikkelaarssessies. Bovendien hebben we in deze blog niet elke feature uitgelicht die Apple aangekondigd heeft.

Wanneer dit alles beschikbaar komt? Als een Apple Developer-account hebt kan je onmiddellijk de bètasoftware downloaden. Wil je meedoen aan de Publieke Bèta? Dat kan vanaf juli. Liever niet spelen met software die nog niet 100% klaar is? Dan zijn de updates vanaf dit najaar beschikbaar op jouw iPhone, iPad, Mac Apple Watch en Apple TV.