Wanneer telewerken de user experience en veiligheid uitdaagt

Het gebruik van Apple-technologie in het bedrijfsleven wint aan succes, net zoals de uitdagingen waar IT-experten voor staan in deze tijden waarin telewerken de regel wordt. Feiten en cijfers onthuld door de laatste studie van Vanson Bourne in opdracht van de Amerikaanse ontwikkelaar Jamf. Het ideale moment om te praten over veiligheid, de keuze van apparatuur en de user experience.
Wanneer telewerken de user experience en veiligheid uitdaagt

Nog meer Macs binnen dit en 12 maanden

De resultaten die  uit het laatste onderzoek van Jamf (uitgevoerd bij 1.500 IT-experten) naar voren komen, zijn duidelijk: 74% van de organisaties met een overwegend Mac-gebaseerde omgeving bevestigen dat hun vloot zal blijven groeien. 65% van de andere organisaties verwacht bovendien een aanzienlijke stijging in de komende 12 maanden. “Een zeer herkenbare trend op de Belgische markt: de gebruiker kiest vaak voor Apple als onderdeel van het cafetariaplan. We stellen vast dat het privétoestel ook in de professionele context wordt gebruikt, zonder dat IT er aandacht aan besteedt. Een heel bijzonder aandachtspunt op het gebied van veiligheid” benadrukt Niels Schoofs, Apple Presales Consultant bij Econocom.

Veiligheidsdoelstelling

77% van de ondervraagde organisaties associeert de hardware van Apple vanaf de start met een “veilige” omgeving.  “Een perceptie die altijd bij het merk heeft gehoord, en terecht. De situatie is echter aanzienlijk anders: een antivirus is niet langer voldoende in een tijdperk waarin cyberaanvallen op elke hoek van het netwerk op de loer liggen. Ook al is Mac minder kwetsbaar, we moeten dit toch erkennen”, benadrukt Niels Schoofs Een realiteit die des te meer wordt geaccentueerd door telewerken. “De IT-managers waren gisteren nog in end-to-end modus, maar vandaag maken de gebruikers verbinding met het bedrijfsnetwerk via hun privénetwerk. De controlecapaciteit is dus beperkt tot het apparaat. Een nuance.”

Wanneer telewerken de user experience en veiligheid uitdaagt

User experience

Uit het onderzoek van Jamf blijkt ook dat 84% van de respondenten, wier organisaties een gemengde vloot gebruiken, voor Apple zouden kiezen als ze een keuze moesten maken in het voordeel van hun eindgebruikers. Op dit moment krijgt 71% van de organisaties in kwestie daadwerkelijk meer voldoening van Mac-gebruikers. Een onthullende score die Niels Schoofs bevestigt als hij de resultaten, en meer specifiek de uitdagingen met betrekking tot het besturingssysteem (OS), verder bekijkt. “Mac-gebruikers implementeren veiligheidspatches 30% sneller dan Windows-gebruikers, met een gemiddelde van 4 dagen. Een cijfer dat stijgt naar 5 als het gaat om grote updates in vergelijking met 15 dagen voor Windows! Resultaten die duidelijk deel uitmaken van een succesvolle UX-aanpak”.

5 sleutelfactoren voor bedrijven

Hoe langer het duurt om OS-updates uit te rollen, hoe kwetsbaarder de apparaten zijn. Vooral grote organisaties worden getroffen. Volgens de studie wordt de tijdsfactor vooral beïnvloed door compatibiliteitstesten. Wereldwijd worden de veiligheidsuitdagingen gedreven door bedreigingen van onbekende aard, maar ook door 4 belangrijke factoren: gebrek aan tijd, personeel, tools en budget. “Vier uitdagingen waarop Econocom reageert met zeer gerichte diensten: outsourcing, strategische partners en een financieringsdienst. Een soort one-stop-shop voor IT-managers”, legt Niels Schoofs uit.

Wanneer telewerken de user experience en veiligheid uitdaagt

De toekomst van de veiligheid

Nemen organisaties de juiste langetermijnstrategie aan, nl. investeren in geschikte apparaten en complementaire beveiligingsinstrumenten? De studie lijkt dit te bevestigen: 96% van de bedrijven voorziet meer budget voor veiligheid. Voor Niels Schoofs lijkt het antwoord vrij logisch, evenals de prioriteiten die in de studie zijn vastgesteld: Data Loss Prevention, Next Generation Anti-Virus, Endpoint Detection & Response, Security Information & Event Management en ook Cloud Access Security Brokers.

Gebruikerservaring en veiligheid combineren

COVID-19 is een ongekende versneller voor werken vanop afstand. De technologische ervaring is een belangrijke factor geworden in de gebruikerservaring. Volgens Niels Schoofs moeten organisaties zich daarom richten op het waarborgen van een naadloze ervaring en tegelijkertijd op het verzekeren van hun veiligheid. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van telewerk en onbekende bedreigingen. “Het is cruciaal om proactief te zijn en jezelf te omringen met de juiste partner op het juiste moment!”

New call-to-action